Wie reist kan veel verhalen

Mijn interesses zijn net zo uiteenlopend als de landen die ik bezoek. Met evenveel plezier schrijf ik over Hello Kitty in Japan, over de wijnen van de Somontano of over de Aardappeleters van Van Gogh. De rode draad in mijn werk is het thema 'culinaria' in brede zin. Achter het fornuis verstaan we elkaar, aan de eettafel (of op de vloer) spreken we alle talen. Met mes en vork, eetstokjes of handen en voeten...

In mijn zoektocht naar het verhaal achter eettradities, voedselvoorschriften en onalledaagse ingrediënten struin ik markten af en stap wereldkeukens binnen. Uit Tokio, Timboektoe of van Terschelling, ik kom thuis met een koffer vol (geurende) indrukken die mijn inspiratie zijn voor TEKSTmetname.

Een overzicht van mijn boeken, artikelen, reportages:

 

Verhalen uit Tokio Bouillon

Dwarrelende bloesem, knipperend neonlicht

Verhalen uit Tokio

Niets is voor de eeuwigheid, zeker niet in Tokio. De bulldozers van projectontwikkelaars effenen de weg naar de Olympische Spelen van 2020 en de allesverwoestende aardbeving 'Big One' ligt op de loer... In Dwarrelende bloesem, knipperend neonlicht zwerft de auteur door Tokio op zoek naar de geschiedenis en de verhalen achter het dorp in de stad.

Dwarrelende bloesem, knipperend neonlicht (2017, paperback, 208 pagina's). ISBN 9789492190369 Uitgeverij Kleine Uil, Groningen. www.kleineuil.nl

Recensie NRC, 7 juli 2017

Klik hier voor meer

Recensie Aziatische Tijger, 6 juli 2017:

Klik hier voor meer

Interview Katern Japan, 15 mei 2017:

Klik hier voor meer

BOUILLON MAGAZINE, leesvoer voor lekkerbekken: 

Wham! Wasabi japonica

Voorzichtig lik ik mijn eerste, versgeraspte dotje wasabipasta van mijn eetstokjes. Een scherp 'wham' schiet naar mijn neus en hersens en de tranen springen in mijn ogen. Na een teug zuurstof proef ik een volle, zoetige smaak die perfect in harmonie is met de Azumino-rijst en de bonitovlokken. Ik ben  overtuigd dat verse wasabi japonica niet te vergelijken is met het groene goedje uit een tube. (Winternummer 2017)

Zie: www.bouillonmagazine.nl

Requiem voor Tsukiji

Op de kleine binnenplaats van de Namiyoke-jinja veegt een vrouw de bladeren tussen de steenmonumenten weg. Ze zwiept nijdig met haar bezem een kraai opzij en rangschikt liefdevol de offerandes voor garnalen, venusschelpen en sushi. Al tachtig jaar hoedt de shintoistische schrijn over de Tsukiji-markt in Tokio. Nu zijn de dagen van de grootste vismarkt ter wereld geteld. (Zomernummer 2016)

Klik hier voor meer

Klik hier voor meer.

Shojin Ryori, de keuken van Zen

Op het Japanse eiland Honshu, ten zuiden van Osaka, ligt het Zen boeddhistische heiligdom Koyasan verscholen. Het is omringd door acht bergpieken en staat symbool voor de heilige lotusbloem. Hier begint en eindigt de pelgrimage langs de 88 tempels op het eiland Shikoku. In het hart van de lotus wacht men de pelgrims op met een bad, een bed en een boeddhistische maaltijd. (Voorjaarsnummer 2015)

Klik hier voor meer

Melting pot Madagaskar

In de Indische Oceaan ligt het eiland Madagaskar. Nadat het 160 miljoen jaar geleden is losgescheurd van het Afrikaanse continent is het lange tijd een ongestoord paradijs voor unieke lemuren, buitenissig gekleurde kikkers, kameleons en duizenden soorten bloemen en planten. Pas 2000 jaar geleden leggen de eerste mensen aan met hun outrigger canoes: trouble in paradise. Impressies uit de smeltkroes Madagaskar. (Zomernummer 2014)

Klik hier voor meer.

Klik hier voor meer.

Armeense khash: knoken en koppen

Als de temperatuur onder het vriespunt daalt is het tijd voor khash, een ruwe bonkensoep waarvoor iedere Armeen uit zijn bed komt. De traditie vereist dat het 's nachts -en uitsluitend door mannen- wordt gemaakt omdat spierkracht en een sterke maag onontbeerlijk zijn. (Winternummer 2013)

Klik hier voor meer.

The eggplant fries an egg

Voor een barbaar in China is er niets makkelijker dan van een menukaart met genummerde foto's te bestellen. Verassender zijn de vertalingen uit het Chinees naar het Engels. Niet zelden levert dit wonderbaarlijk Chinglish op met gerechten als the eggplant fries an egg en the Wo bamboo shoot fries pork.. (Najaarsnummer 2011)

Klik hier voor meer.

Lost in translation

Een compositie van drie perfect gevormde tuinbonen in harmonie met een ginko-blad. Puurheid, eenvoud en een vleugje Zen, de basis van de Japanse keuken. Minimalisme voor een maximale prijs. De uitdaging om voor  weinig yens toch lekker te eten wordt groter als ik lees: ‘ To at well, have dinner with a Japanese friend’. Een waardeloos advies als je niemand in Tokyo kent.

Klik hier voor meer.

Aardappeleters

Als ik het huisje in Nuenen binnenstap slaat de walm van de olielamp me tegemoet. Een zware lucht die zich vermengt met de aardse geur van aardappelen en appels die in de kelder liggen te drogen. Twee mannen, twee vrouwen en een meisje zitten aan tafel. De muren zijn berookt, het kleed is morsig en al jarenlang wijst de klok naar zeven uur….

 

Link: www.bouillonmagazine.nl

 


snp

SNP.NL magazine:

Japan voor beginners

Schreeuwende neonreclames, moderne architectuur, brandschone straten en winkels vol bling bling en rare gadgets. Impressies uit het land van shinto, zen en zakelijkheid.

Klik hier voor meer.

Vietnam, land van de kleine draak

Van de bergen in het noorden tot de ‘ hemelse’ tuin in het zuiden. SNP kent de weg in Vietnam; tijd om het mooiste van het land in een nieuwe rondreis te verenigen. Impressies uit het land van de kleine draak. 

Klik hier voor meer.

Wijnwandelen in Priorato en Somontano

In het noorden van Spanje liggen twee parels verscholen: Priorato en Somontano. Bergachtige gebieden waar het Spaanse hart temperamentvol klopt. Een nieuwe SNP-wijnwandelbestemming waarbij je het landschap proeft in het glas.

klik hier voor meer.

Wereldwijd Watertanden

Klik om onderstaande artikelen te openen:

 

* het zout in de pap * Eitje! * de stinkende lelie * we lusten het rauw  * a nice cup of tea * kletskoek in de keuken * honingzoet  * ons dagelijks brood * naar buiten!* piepers en pommes parisiennes * I’m lovin’ it * zoete verleiding * ontbijt als een keizer * fiesta * bitterzoet kindermenu * herfst in de keuken * eilandkeukens * pintxos in san sebastian * kruiden & co * wereldse tafelmanieren * streetfood * eten in de natuur * china * xocolatl *

 

Link: www.snp.nl


Te gast in china

TE GAST IN ...., maak kennis met het echte leven:

Japan: Het ritme van de natuur

De Japanse verbondenheid met de natuur komt tot uiting in de traditionele schilderkunst, in de literatuur en zelfs in de kookkunst. En die natuur kan tot op zekere hoogte geperfectioneerd worden. (2014)

Japan: Een verfijnde en betaalbare keuken

Het landschap raast voorbij maar ik geniet in de supersnelle Shinkansentrein van een 'slow' lunch. Mijn eki-ben is te mooi om zomaar achteloos op te eten. De bamboedoos is gevuld met inktvis, een schijfje lotuswortel en groenten in drie contrasterende kleuren.. (2014)

Japan: Te voet over de postroute

Op de postroute tussen Magome en Tsumago waan ik me even in het Japan van feodale heersers en samoerai krijgers. (2014)

China: Vele keukens, vele smaken

De Chinese keuken bestaat niet. De immense omvang van het land heeft een kookkunst voortgebracht vol variatie. Alleen al de provincie Sichuan kent ruim 2000 recepten. Maar waar je ook bent in China, de liefde voor eten is overal gelijk. (2010)

Turkije: Streetfood in Istanbul

In traditionele lokantas, in trendy restaurants of op het terras van een visrestaurant aan de Bosporus; eten als een sultan kan nog steeds in Istanbul.(2009, 2015)

Link: www.tegastin.nl