Chinese kippensoep

Lezingen en presentaties

Naast het schrijven over wereldse avonturen, gastronomische trivialiteiten, serieuze culinaire zaken en ontfutselde keukengeheimen, praat ik er ook graag over. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de historische, culturele en religieuze achtergrond van 'what’s cooking' til ik graag de deksels van pannen en potten. Elke lezing wordt gelardeerd met smaakmakend beeldmateriaal.

Onderwerpen à la carte:

  • Japan in vier seizoenen. Van oudsher duiden de Japanners de maanden van het jaar met vruchten en bloemen van de seizoenen. Dichters bezingen de schoonheid van de lente, zomer, herfst en winter in haiku's. Kimono- en waaierdessins tonen bloeiende wisteria, sierlijke zwaluwen, springende vissen en rood esdoornblad. Oogstrelende wagashi-zoetigheden imiteren in uiterlijk hun poetische namen: 'Twijgje Kersenbloesem' en 'Sneeuw op de Pijnboom'. Het seizoen dicteert zelfs de kookkunst en het servies waarop de gerechten geserveerd worden. Een lezing voor alle seizoenen.
  • Reis om de wereld in 80 smaken. Een kijkje in de pannen van de Zuid-Afrikaanse 'regenboogkeuken', een proefje van de 'smeltkroesgerechten' van Madagaskar en verder naar het Verre Oosten en -Westen. Een culinaire lezing over ontfutselde keukengeheimen, exotisch fastfood en 'griezel/kan je dat ook eten?' gerechten.
  • De keizerlijke keuken van China. Een kijkje in de keukens van de Verboden Stad. Aan tafel met oude en nieuwe keizers.
  • Zen en de kunst van de Japanse keuken. Culinaire omzwervingen door het land van de Rijzende Michelin Sterren.
  • (Bij)geloof, hoop & liefde in de wereldkeuken. Over offergaven, spijswetten, voedseltaboes, 'zondig' eten, zinnenprikkelende ingrediënten of gewoon troostende kippensoep.
  • Biografie van producten. Over de geschiedenis van o.a. pepers, tomaten en hoe een onooglijke knolletje uit de Andes het tot oer-Hollandse pieper schopte.
  • 'A nice cup of tea' of de kunst van thee(zetten). Het eerste kopje thee werd 5000 jaar geleden gedronken en heeft het sindsdien de wereld veroverd. Eventueel met theeproeverij.
  • Link: www.lezingensite.nl

Agenda:

Wegens mijn verblijf in het buitenland zijn er momenteel geen lezingen gepland.